VIROZELE DE SEZON - Simple raceli sau virusi mutanti?

Scris de: Safemed



O cauza care favo­ri­zea­za aparitia virozelor respiratorii este tere­nul aler­gic. La persoanele alergice intalnim o inflamatie cro­nica la nivelul mucoaselor respiratorii. Pe acest fond, orice virus poate sa actioneze mult mai usor, iar evo­lutia infectiei virale poate fi mai grava. Ingrijorator este faptul ca numarul persoanelor alergice este in con­tinua crestere: dupa unele statistici, 30-40% din popu­latie este alergica, chiar daca multi nu stiu. Independent de pacient, modificarile climatice sunt cea mai impor­tanta cauza a declansarii infectiilor virale. Cu totii am obser­vat ca trecerea de la temperaturi negative la tem­pe­raturi pozitive se face brusc, de pe o zi pe alta. Aceas­ta fluc­tua­tie a temperaturii are impact negativ asu­pra orga­nismului, pentru ca se adapteaza destul de greu. In plus, temperaturile ridicate din anotimpul rece stimu­leaza dezvoltarea si circulatia virusurilor. In mod nor­mal, acest fenomen se petrece doar la schimbarea ano­timpu­rilor: toamna - iarna si iarna - primavara. Din pacate, sezonalitatea nu prea mai este valabila la ora actuala; nu mai avem toamna si nici primavara. In aces­te con­ditii, sigur ca organismul si sistemul imunitar se adap­teaza mai greu si de aici pot aparea probleme.
in mod normal, o persoana cu un sistem imu­nitar bine echilibrat (nu puternic, pentru ca nici prea pu­ternic nu este bine sa fie) raceste de 1-2 ori pe an, in cazul adultilor, si de 3-4 ori pe an, in cazul co­piilor. Este bine asa, chiar trebuie sa ne confruntam cu una, doua infectii virale, pentru ca sistemul imunitar sa fie antre­nat si sa aiba capacitatea de a contracara mi­crobii. Pro­ble­mele apar atunci cand creste frecventa si gravitatea acestor imbolnaviri.


Virozele respiratorii sunt cauzate de mai multe tipuri de virusuri; cele mai frec­vent implicate sunt rinoviru­su­rile si adenoviru­su­rile, dar putem intalni si alti agenti virali (para­influen­za, enterovirusuri etc.). Din cauza nu­marului mare de virusuri, in fiecare an pot aparea diverse tipuri de viro­ze. De aceea, o persoana poate sa se imbolnaveasca de mai multe ori si sa aiba simptome diferite. Majoritatea imbolnavirilor, mai ales la pacien­tii care nu au alte pro­bleme de sanatate, evolueaza fara complicatii, chiar si fara un tratament deosebit.


In cazul gripei, lucrurile stau altfel. Cauza este re­pre­zentata de influenza virus, iar intr-un sezon apare de obicei o singura tulpina virala care produce imbol­na­virile, epidemia. Pe baza unor studii epidemiologice, Organizatia Mondiala a Sanatatii ofera anual indicatii despre posibila tulpina care va evolua in acel sezon. In functie de aceste predictii, se pregateste vaccinul antigripal pentru sezonul res­pectiv. In aceasta situatie, este evident ca vaccinul anti­gripal nu protejeaza populatia de virozele respiratorii, cauzate de cu totul alte virusuri. De asemenea, este posibil sa apara o epidemie de gripa cu un virus care sa nu fie continut in vaccin sau cu un virus mutant, im­potriva carora vac­cinul sa nu fie eficient.


Ne putem feri de imbolnaviri prin respectarea re­gulilor elementare de igiena si evitarea locurilor aglo­merate, unde riscul sa existe persoane bolnave, care ne pot infecta, este mare. Trebuie sa ne spalam pe maini si chiar pe fata, in special in zona nasului, daca am intrat in contact fizic direct cu o persoana bolnava. Este util sa folosim solutii dezinfectante daca intram des in con­tact cu bani, dupa ce calatorim cu mijloace de trans­port in comun, daca atingem clante, usi, robinete sau alte obiecte ce sunt utilizate in comun. De aseme­nea, tre­buie evitat scarpinatul in nas sau introducerea dege­telor in gura (pentru a roade unghiile, de exem­plu), obi­ceiuri prin care virusurile pot ajunge mult mai usor in orga­nism. Evitarea unor obiceiuri nesanatoase, care slabesc organismul, ne ajuta sa prevenim virozele: suprasolicitarea mentala, emotionala sau fizica, la evitarea fumatului, la consumul de alcool in exces etc. Exercitiul fizic, mai ales cel efectuat in aer liber, are efecte benefice asupra sistemului imun. Suplimen­tarea alimentatiei cu vitamine si oligoelemente este foarte utila in lupta impotriva virusurilor. si echilibrul dintre starea de somn si veghe contribuie la buna func­tionare a sistemului imun, deci ar fi bine sa ne odihnim sufi­cient. La fel de importanta este si preventia - sa nu-i im­bol­­­navim noi pe altii, sa nu raspandim viroza, daca ne-am imbolnavit. Spun asta pentru ca se intalnesc ade­sea indivizi care nu respecta nici cele mai elemen­tare reguli de igiena, nu se izoleaza (macar 2-3 zile dupa ce s-au imbolnavit), tusesc sau stranuta fara sa foloseasca o batista sau un servetel, utilizeaza taca­muri, pahare sau cesti la comun cu alti prieteni sau colegi.



Sursa: http://www.formula-as.ro/