Pericolul din apa
12 Apr

Pericolul din apa

Scris de: Safemed

Legioneloza este o boala foarte grava, care are doua forme de manifestare si poate fi confundata cu o pneumonie sau cu o gripa. Legioneloza este o boala care a aparut in anul 1977, in Statele Unite ale Americii si este determinata de legionella pneumophila, bacterie care este observata in sol, in apa si in aer. Transmiterea se face prin particule de apa sau praf si prin respiratie. Bacteria este foarte periculoasa deoarece, atunci cind ajunge in alveolele pulmonare, se multiplica in 24 de ore si are o actiune foarte rapida, agresiva, mai ales in cazul organismelor cu mecanismele de aparare scazute, ducind la septicemie. 


Mediile artificiale in care aceste bacterii se reproduc sunt: frigiderele, aparatele de aer conditionat, sistemele de apa calda menajera, radiatoarele, sistemele de stocare a apei si aparatele medicale a caror suprafata intra in contact cu apa sau umidificatoare, capul de dus, bateriile de chiuveta, piscinele, fier de calcat, masini de produs abur (aspiratoare cu abur), boiere etc. Inmultirea lor este facilitata de calitatea necorespunzatoare a apei si testarea deficitara a dispozitivelor si sistemelor de apa menajera.


Cele mai intalnite surse de contaminare sunt apa calda menajera si aparatele de aer conditionat. De obicei nu exista un risc direct prin bautul apei cu Legionela. Calea de transmitere este inhalarea de aerosoli respirabili, de exemplu prin dus, in camere cu aer conditionat sau piscine, ce pot cauza o pneumonie atipica si febra ce poate fi acompaniata de dureri severe de cap, frisoane, diaree si dificultati la respiratie, tuse cu expectoratie. Daca aceste simptome nu trec in sapte zile, desi omul a luat tratament, este bine sa se faca si un test pentru legioneloza. Boala incepe sa se manifeste in 2-10 zile de la contaminare, dar in unele cazuri perioada de incubatie poate dura pina la 20 de zile. Din fericire, boala nu este contagioasa si nu se transmite de la om la om.

Exista mai multe tipuri de tratamente pentru apa in cazul Legionela:

  • – incalzire > 66°C
  • clorinare
  • sterilizator cu ultraviolete
  • ozonare
Si asigurati intretinerea tehnica si sanitara periodica.