Cele mai importante masuri de preventie in ceea ce priveste infectia cu noul tip de coronavirus
08 Oct

Cele mai importante masuri de preventie in ceea ce priveste infectia cu noul tip de coronavirus

Scris de: Safemed

Triada esentiala pentru limitarea raspandirii infectiei cu SARS-CoV-2 in comunitate este formata de distantarea fizica, dezinfectarea mainilor si purtarea mastii de protectie.

Dar pentru fiecare dintre ele, trebuie sa respectam cateva reguli.

Distantarea fizica

Care este distanta pe care ar trebui sa o pastram fata de ceilalti? Noile date arata ca SARS-CoV-2 poate „calatorii” pe distante mult mai mari atunci cand vorbim pe un ton ridicat sau cantam. Potrivit celui mai recent studiu publicat in British Medical Journaldistanta fizica recomandata este de peste doi metri. Iar asta deoarece picaturile respiratorii pot parcurge distante mult mai mari decat se stia anterior, de 6 pana la 8 metri in doar cateva secunde! Acest lucru se intampla daca tusim sau stranutam cu putere, ne aflam intr-o incapere care nu este ventilata corespunzator (nu dispune de aer conditionat cu filtre HEPA sau nu se aeriseste regulat incaperea, la interval de 20 de minute) sau, din contra, suntem in aer liber, cantam, strigam, tipam.

Regula distantarii fizice trebuie sa tina cont de ventilarea spatiului in care ne aflam, de incarcatura virala, de timpul de expunere, precum si de activitate.

Dezinfectarea mainilor

Cercetatorii de la Universitatea japoneza din Kyoto au desfasurat un nou studiu, rezultatul fiind ca virusul SARS-CoV-2 rezista pe piele de patru ori mai mult decat virusul gripal A. Insa, ambele virusuri au fost distruse in 15 secunde de dezinfectanti de maini care contin 80% alcool, potrivit Mediafax.

Totodata, spalatul pe maini cu apa si sapun, pentru cel putin 20 de secunde (majoritatea oamenilor se spala pe maini doar 6 secunde), este metoda cea mai sigura de prevenire a imbolnavirilor. Este important de stiut ca sapunul nu ucide bacteriile, ci le indeparteaza, acestea atasandu-se atat de apa cat si de murdarie.

Masca de protectie

Din pacate, foarte multe persoane poarta gresit masca de protectie respiratorie si se expun astfel riscului de infectie cu virusul SARS-CoV-2, punandu-i in pericol si pe altii.

Masca trebuie purtata peste nas si peste gura, deoarece acestea sunt caile prin care pot patrunde particulele de saliva sau cele respiratorii infectate.

De asemenea, intaritura metalica din zona superioara trebuie pliata pe forma nasului, pentru a asigura o „sigilare” corecta a zonei. Partile laterale ale mastii de protectie trebuie sa fie si ele cat mai bine lipite de obraji, sa nu existe spatii, lucru valabil in cazul tuturor tipurilor de masti.

Inainte de asezarea mastii pe fata, mainile trebuiesc dezinfectate cu o solutie pe baza de alcool minim 70% sau spalate cu apa si sapun minimum 20 de secunde.

Sursa: www.descopera.ro