Legatura dintre temperaturile scazute si cresterea numarului de infectari cu SARS-COV-2
11 Dec

Legatura dintre temperaturile scazute si cresterea numarului de infectari cu SARS-COV-2

Scris de: Safemed

Un nou studiu condus de cercetatori japonezi demonstreaza ca umiditatea ar putea reduce contaminarea cu noul coronavirus prin aerosoli. Cand umiditatea este mai mica de 30%, cantitatea de particule este de doua ori mai mare decat atunci cand aceasta atinge 60% sau mai mult.

Cand picaturile ies din gura, se amesteca cu aerul si se disperseaza. Dar cand aerul este uscat, picaturile se evapora mai repede” spune Makoto Tsubokura, de la catedra de dinamica calculului fluidelor la Universitatea Kobe si la institutul RIKEN din Japonia.

 

In acest moment exista un consens intre expertii in sanatate asupra faptului ca SARS-CoV-2 poate fi raspandit pe calea aerului.

 

Cercetatorii subliniaza ca purtarea unei masti reduce raspandirea coronavirusului, mult mai mult decat vizierele de protectie. Potrivit acestora, distantarea sociala trebuie de asemenea mentinuta, stiind ca cele mai mari particule cad pe pamant inainte de a se putea misca. Se recomanda o distanta de doi metri, uneori mai mica, in functie de situatie.

Daca aratam intr-un mod vizual modul in care virusul se poate dispersa poate ca va fi o oportunitate pentru oameni sa se gandeasca singuri la risc si sa se gandeasca stiintific la masurile care trebuiesc luate” subliniaza Makoto Tsubokura.


Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA avertizeaza asupra faptului ca agentul patogen poate ramane in aer cateva ore. Ca rezultat, principala descoperire a lui Makoto Tsubokura arata ca ar fi posibil sa utilizam nivelul umiditatii pentru a reduce riscul de contaminare.

 

Mai multe elemente par sa coreleze un climat mai rece cu o crestere a cazurilor noi. A sta mai mult in locuri inchise cand este frig este una dintre explicatiile posibile prezentate de cercetatori.

De la inceputul lunii septembrie, evolutia numarului de noi cazuri zilnice de Covid-19 pare invers proportionala cu cea a temperaturii, cu un decalaj de sapte zile. In mod clar, cand temperaturile scad, numarul cazurilor noi pare sa creasca o saptamana mai tarziu, si invers. Astfel, s-ar putea spune ca sapte zile sunt timpul mediu dintre contaminare si mersul la centrul de testare (perioada de incubatie este in medie de aproximativ cinci zile).

 

In Franta, in ultima saptamana a lunii septembrie, numarul zilnic de infectari a scazut usor. Intr-o saptamana, cifrele au scazut de la 11.000 la 10.000 de cazuri zilnice noi.

Pentru o lunga perioada de timp, s-a crezut ca acest lucru ar putea fi explicat doar prin noua strategie de teste, constand in testarea cu prioritate a cazurilor simptomatice si de contact ale acestora. Dar vremea ar fi putut juca si ea un rol: la mijlocul lunii septembrie, a fost deosebit de cald in Franta, temperatura s-a apropiat de 30 de grade in medie la nivel national in fiecare zi.

In concluzie, purtarea unei masti si distantarea sociala reduc semnificativ raspandirea coronavirusului, iar virusii respiratori circula mai mult in sezonul de iarna.

 Sursa: https://medicaltv.info