Exercitiile fizice și sistemul imunitar
18 Feb

Exercitiile fizice și sistemul imunitar

Scris de: Safemed

Aproximativ 90 de minute de exercitii fizice moderate, intaresc imunitatea in urma COVID-19. Acest lucru a a fost descoperit de catre cercetatori din cadrul Universitații de Stat din Iowa in cadrul unui studiu in care participanții au pedalat pe o bicicleta stationara ori s-au plimbat intr-un ritm alert timp de o ora si jumatate dupa ce au primit un vaccin. Acestia au produs mai multi anticorpi in urmatoarele patru saptamani comparativ cu participanții sedentari sau cei care si-au continuat rutina zilnica dupa imunizare. Cercetatorii au descoperit rezultate similare atunci cand au desfașurat experimentul cu soareci si benzi de alergat.

Anticorpii sunt „prima linie de aparare” organismului impotriva virusurilor bacteriilor, fungilor sau paraziților. Vaccinurile ajuta sistemul imunitar sa recunoasca ceea ce este strain si sa raspunda in consecinta, arata EurekAlert.

„Rezultatele preliminare sunt primele care demonstreaza durata specifica pentru raspunsul anticorpilor la vaccinul Pfizer-BioNtech COVID-19 comparativ cu alte doua vaccinuri pentru gripa”, a precizat specialistul in kinesologie Marian Kohut.

Aproape jumatate dintre participantii la experiment aveau un indice de masa corporala care depasea cu mult valorile normale.

O durata mai scurta de exercitii fizice nu a dus la sporirea celulelor imunitare

In acest studiu, cercetatorii au mai testat si daca participantii puteau obtine aceleasi cresteri ale anticorpilor pe o perioada de 45 de minute de exercitii fizice. Ceea ce au descoperit a fost faptul ca exercitiile mai scurte nu duceau la cresterea celulelor imunitare. Kohut a venit cu ideea unei durate de minim 60 de minute.

Motivul pentru care raspunsul imunitar este influentat de durata unei sesiuni de antrenament poate fi determinat de mai multe cauze. Exercitiile fizice intensifica circulatia din cadrul sistemelor sangvin si limfatic. Acest efect conduce la circularea celulelor imune. Acestea se deplaseaza in intreg organismul, motiv pentru care este ceva mai probabil ca in deplasarea lor sa identifice daca ceva nu este in regula.

Schimbarile pe care exercitiile fizice le pot produce asupra corpului uman

Pentru a intelege mai bine mecanismele din spatele acestei legaturi, intre exercitiile fizice si sistemul imunitar, cercetatorii sunt de parere ca inca este nevoie de mai multe cercetari.

Schimbarile pe care exercitiile fizice le pot produce asupra corpului uman sunt multiple – metabolice, bio-chimice, endocrine sau de circulatie. Cel mai probabil ca o combinatie intre toate aceste elemente sunt cele care contribuie la raspunsul imunitar.

Cercetatorii continua sa  monitorizeze raspunsul imunitar al participanților si la șase luni dupa experiment. Au lansat un nou studiu care se concentreaza pe efectele exercitiilor fizice asupra persoanelor care au facut doza booster a vaccinului.

 Sursa: descopera.ro

Produse relevante

Dezinfectant suprafete Chemgene HLD4H Spray

Dezinfectant pentru suprafete Chemgene HLD4H - spray - eficacitate impotriva Norovirus - 750mlDezinfectant fara alcool, gata de utilizare, pentru suprafețe și echipamente medicale, inclusiv echipamente din laboratoare medicale. Poate fi utilizat pe orice tip de suprafață și dispozitiv medical neinvaziv (tărgi, mese de operație, ecografe etc).Produs lichid;Spectru: bactericid, fungicid, mycobactericid, tuberculocid, virucid;Nu necesita clatire;Cu pulverizator;Produs notificat ca dispozitiv medical.Mod de utilizare:1. Produsul se aplica prin pulverizare de la o distanta de aprox. 30cm2. Lasati Chemgene HLD4H Spray sa-si faca efectul in timpul indicat3. Stergeti reziduurile cu o carpa de unica folosinta4. Nu necesita clatire.* Imagine orientativa, nu reflecta flaconul de 750ml! A nu se folosi pentru dezinfectia dispozitivelor medicale invazive...

49,90 lei Fara TVA: 49,90 lei
Adauga in Cos
Dezinfectant maini Innocid HD-i 42 - 1L

Dezinfectant maini INNOCID HD-i 42 - 1L Produs cu aviz biocid emis de Comisia Nationala pentru Produse Biocide, cu indicatie de utilizare in unitati sanitareDezinfectant sub forma lichida, pentru dezinfectia igienica si chirurgicala a mainilor si tegumentelor prin frecare (fara apa). Folositi Innocid HD-i 42 pentru procedurile de rutina de dezinfectare a mainilor sau inainte de o procedura chirurgicala, pentru dezinfectarea pielii inainte de efectuarea unor injectii sau punctii, precum si pentru comprese racoritoare. Categorie de utilizatori: profesionali si populatie.Spectru: bactericid, levuricid, mycobactericid, tuberculocid, virucid;Nu produce iritatii la utilizari repetate;Produs biocidO pompa dozatoare la doua flacoane.Mod de utilizareDezinfectant igienic pentru mainiPentru dezinfectie igienica, aplicati 3 ml de produs si frecati mainile timp de 30 secunde.Dezinfectant chirurgical pentru mainiPentru dezinfectie chirurgicala, aplicati 10 ml de produs si frecati mainile timp de 45 secunde. Repetati procesul.Toate produsele dezinfectante Innocid actioneaza impotriva tuturor formelor de stafilococ auriu si protejeaza de MRSA...

59,00 lei Fara TVA: 59,00 lei
Adauga in Cos

Scrie un comentariu