Cum ne hidratam corect
29 Iul

Cum ne hidratam corect

Scris de: Safemed

In sezonul cald, foarte multe persoane isi pun problema hidratarii corecte si adaptarii in cat mai bune conditii la temperaturile ridicate.

Apa este principalul constituent al organismului care reprezinta aproximativ 60% din greutatea corpului la barbatii adulti si 50-55% din greutatea corporala la femei. Organismul are nevoie de apa pentru a supravietui si functiona.

Dar care este rolul apei in organism si cat de importanta este o buna hidratare?

Desi nu contine nutrienti speciali, apa este esentiala pentru buna functionare a organismului. Ea dizolva substantele nutritive pe care le primeste organismul prin hrana, le transporta la celule unde sunt metabolizate si apoi transporta resturile rezultate la organele de eliminare: rinichi (eliminata sub forma de urina), piele (transpiratie), plamani (respiratie) si in cantitati mici prin intestine (fecale). 

Hidratarea adecvata este extrem de importanta pentru buna functionare a creierului. Cand suntem bine hidrataţi, neuronii sunt alimentaţi cu nutrienti si sange oxigenat, iar creierul funcţioneaza in parametri normali. Deshidratarea uşoara cu pierderea de pana la 1-2% din greutatea corporala poate afecta capacitatea de concentrare. Pierderea de greutate corporala de peste 2% datorita deshidratarii poate afecta abilitatile de prelucrare a informatiei si memoria de scurta durata.

Fluidele sunt importante pentru funcţionarea inimii, iar mentinerea unui volum adecvat al fluidelor este esentiala pentru reglarea tensiunii arteriale. Un rol important il are si in digestia alimentelor si absorbtia nutrietilor din tractul digestiv. Hidratarea insuficienta va incetini procesul digestiv si deshidratarea cronica poate duce la constipatie.

Un aport adecvat de lichide este esential pentru a asigura functionarea rinichilor ajutand la eliminarea deseurilor si a substanţelor nutritive in exces prin urina. Rinichii unei persoane bine hidratate filtreaza aproximativ 180 de litri de apa in fiecare zi, cea mai mare parte fiind resorbita pentru a preveni pierderile excesive de lichide. Apa actioneaza ca un lubrifiant pentru muşchi si articulatii, ajuta la formarea lichidului articular si sustine activitatea normala a muschilor.

 Apa ajuta la mentinerea unei greutati corporale normale, stimuland metabolismul si regland apetitul. Apa hidrateaza in mod natural pielea, oferindu-i un aspect sanatos, stralucitor si previne aparitia ridurilor.

Asadar, apa pierduta trebuie sa fie in mod continuu inlocuita. Din cantitatea totala de apa consumata, de obicei 30% provine din alimente, iar 70% din bauturi, dar aceste procente pot varia foarte mult in functie de dieta.

Fructele si legumele verzi sunt foarte bogate in apa, continand 80-90% apa, carnea 70%, painea alba 36%, branza 30% etc. O cantitate mica de apa se formeaza si in tesuturi prin oxidarea hidrogenului din grasimi, carbohidrati si proteine (apa metabolica).

Dar cata apa ar trebui sa bem zilnic?

Raspunsul la aceasta intrebare difera in functie de obiceiurile alimentare, climat si nivelul de activitate fizica. Apa trebuie sa isi indeplineasca si rolul de hidratare, nu doar acela de a potoli setea. De fapt, daca ti se face sete, organismul deja trage semnale de alarma. Ideal e sa consumi apa si fara sa iti fie sete, acoperind necesarul organismului - adica 33 ml pentru fiecare kilogram al corpului tau.

In medie, un individ sanatos ar trebui sa consume 1500-2500 mililitri de apa pe zi pentru buna functionare a organismului si pentru a preveni deshidratarea, constipatia, infectia urinara etc.

Apa buna de baut nu are culoare, nici miros si are un gust placut. Ea ar trebui filtrata si pastrata intr-un recipient inchis, pentru a preveni aparitia bolilor transmisibile prin apa. Consumul de apa impura, contaminata este principala cauza a bolilor epidemice in tarile in curs de dezvoltare. Exista mai mult de 2100 de substante contaminante in apa de la robinet, inclusiv substante otravitoare si cancerigene, din aceasta cauza fiind imperios necesar folosirea unui sistem de filtrare inainte de a o consuma.

Hidratarea este foarte importanta, dar consumul unei cantitati prea mari de apa intr-un timp scurt poate duce la o situatie cunoscuta drept intoxicatia cu apa a organismului si la o stare inrudita ce rezulta prin diluarea sodiului, hiponatriemie. Intoxicatia cu apa e intalnita cel mai frecvent la copiii cu varsta sub sase luni si uneori la sportivi. Intoxicatia cu apa si hiponatriemia apar atunci cand o persoana deshidratata bea prea multa apa fara electroliti.

Dezechilibrul electrolitic cauzeaza batai neregulate ale inimii, permite fluidului sa intre in plamani. Edemul exercita presiune la nivelul creierului si nervilor, generand un comportament asemanator celui din intoxicatia cu alcool. Edemul la nivelul tesutului cerebral poate cauza un atac de apoplexie, coma sau chiar moarte daca aportul de apa nu este sistat sau daca nu se administreaza o solutie salina hipertona (sare).

Intoxicatia cu apa nu apare daca se consuma o cantitate mare de apa progresiv, ci doar daca se ingurgiteaza o cantitate mare in timp foarte scurt.

La polul opus este deshidratarea. Deshidratarea apare atunci corpul nu are suficienta apa si fluide. Cauzele sunt pierderea excesiva de fluide, consumul insuficient sau ambele mecanisme intricate. Cei mai susceptibili la efectele deshidratarii sunt copiii, datorita greutatii corporale mai mici, batranii si bolnavii.

Printre cauzele deshidratarii se numara voma sau diareea (cele mai frecvente), pierderea excesiva de urina datorita unui diabet insuficient controlat sau consumului de diuretice, transpiratie excesiva (in timpul antrenamentelor) sau febra.

Simptomele deshidratarii sunt gura uscata, ochi uscati, fara lacrimi, cantitate de urina redusa, letargie si coma in cazul deshidratarilor severe. Tensiunea arteriala scade, inima incepe sa bata mai repede, pielea isi pierde elasticitatea normala, in cazurile severe ajungandu-se la soc. Ca si tratament, consumul de fluide este de obicei suficient pentru o deshidratare usoara. 

O hidratare corespunzatoare are efecte pozitive si asupra calitatii somnului si a starii de spirit.

Hidratati-va corect si bucurati-va de vara!

Surse:

reginamaria.ro

 doc.ro

csid.ro

medlife.ro

 

 

Scrie un comentariu