COVID-19 se raspandeste in tot corpul
16 Ian

COVID-19 se raspandeste in tot corpul

Scris de: Safemed

COVID-19 este definit drept infecție respiratorie, însă cercetările recente arată că se răspândește în tot corpul.

Zeci de autopsii recente arată dovezi persistente de SARS-CoV-2 în întregul corp, inclusiv în plămâni, inimă, splină, rinichi, ficat, colon, torace, mușchi, nervi, tractul reproducător, ochi și creier.

Într-o autopsie, rămășițele noului coronavirus au fost găsite în creierul unui pacient decedat la 230 de zile după ce a început să prezinte simptome.

„Datele noastre indică faptul că, la unii pacienți, COVID-19 se răspândește în tot corpul și poate persista în organism luni de zile”, concluzionează autorii studiului, condus de cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate din Statele Unite (NIH).

Studiul a implicat 44 de autopsii, în care cercetătorii au detectat și cuantificat cu atenție nivelul de ARN mesager din SARS-CoV-2 în 85 de locații și fluide. Această informație genetică indică locul unde s-ar fi putut înmulți virusul în timpul vieții unei persoane.

În autopsiile efectuate din aprilie 2020 până în martie 2021, cercetătorii au descoperit că indivizii mai în vârstă nevaccinați care au murit din cauza COVID-19 au prezentat semne abundente de înmulțire a SARS-CoV-2 într-un total de 79 de locații și fluide corporale.

În plus, unele dintre modificări au fost evidente în două săptămâni după ce au început să apară simptomele.

Interesant este că în timp ce plămânii au prezentat cele mai multe inflamații și răni, creierul și alte organe nu au prezentat adesea modificări semnificative ale țesuturilor „în ciuda poverii virale substanțiale”.

Autorii nu sunt siguri de ce se întâmplă asta. S-ar putea, de exemplu, ca sistemul imunitar uman să nu fie la fel de bun la țintirea acestor alte locații în comparație cu plămânii.

În etapele ulterioare ale recuperării după COVID-19, cercetătorii au descoperit dovezi că plămânii au fost mai puțin infectați decât au fost la început, în timp ce alte locații nu au prezentat o îmbunătățire atât de mare.

Autopsiile din studiul actual nu au arătat adesea rămășițe virale detectabile în plasma sanguină, ceea ce sugerează că agentul patogen ar putea călători prin alte mijloace.

Înțelegerea modului în care SARS-CoV-2 se răspândește și persistă în corpul uman ar putea dezvălui multe informații despre motivul pentru care unii pacienți suferă de COVID-19 cu durată lungă.

Antiviralele, ar putea ajuta sistemul imunitar uman să curețe celulele virale din țesuturi, organe și fluide care ar putea fi altfel greu de atins. Acest lucru poate ar ajuta și la reducerea simptomelor persistente.

Cum se răspândește virusul atât de mult este, desi, un alt mister care trebuie rezolvat, si pana atunci, cea mai eficienta arma pe care o avem este preventia.

Studiul a fost publicat în Nature.

Sursa: descopera.ro

Produse relevante

Dezinfectant maini Innocid Gel (HDG-i 42) - 1L

Gel dezinfectant pentru maini INNOCID GEL (HDG-i 42) Produs cu aviz biocid emis de Comisia Nationala pentru Produse Biocide.Gel dezinfectant pentru dezinfectia igienica a mainilor prin frecare. Folosiți Innocid Gel HDG-i 42 pentru procedurile de rutina de dezinfectare a mainilor.Categorie de utilizatori: profesionali si populatie.Spectru: bactericid, levuricid, micobactericid, virucid.Nu produce iritatii la utilizari repetate;O pompa dozatoare la doua flacoane.Mod de utilizareDezinfectant igienic pentru mainiPentru dezinfectie igienica, aplicați 2x3 ml de produs si frecati mainile timp de 60 secunde. ..

59,00 lei Fara TVA: 59,00 lei
Adauga in Cos
Dezinfectant maini Innocid HD-i 42 - 1L

Dezinfectant maini INNOCID HD-i 42 - 1L Produs cu aviz biocid emis de Comisia Nationala pentru Produse Biocide, cu indicatie de utilizare in unitati sanitareDezinfectant sub forma lichida, pentru dezinfectia igienica a mainilor prin frecare (fara apa). Folositi Innocid HD-i 42 pentru procedurile de rutina de dezinfectare a mainilor, pentru dezinfectarea pielii inainte de efectuarea unor injectii sau punctii, precum si pentru comprese racoritoare. Categorie de utilizatori: profesionali si populatie.Spectru: bactericid, levuricid;Nu produce iritatii la utilizari repetate;Produs biocidO pompa dozatoare la doua flacoane.Mod de utilizareDezinfectant igienic pentru mainiPentru dezinfectie igienica, aplicati 2x3 ml de produs si frecati mainile timp de 2x15 secunde...

59,00 lei Fara TVA: 59,00 lei
Adauga in Cos
Dezinfectant lichid pentru suprafete Velodes Silk - 1L

Dezinfectant lichid pentru suprafete Velodes Silk (Medisept) - 1L    Produs lichid pe baza de alcool, gata de utilizare, de uz casnic si profesional, pentru curatarea si dezinfectarea suprafetelor.Produsul prezinta activitate bactericida, levuricida si virucida limitata (impotriva Rotavirus, Norovirus), fiind activ si impotriva tuberculozei si a virusurilor incapsulate (inclusiv Vaccinia, BVDV, HIV, HBV, HCV).Activ impotriva virusului gripal si Covid-19o pompa dozatoare la 3 buc...

38,00 lei Fara TVA: 38,00 lei
Adauga in Cos

Articole relevante

Scrie un comentariu