5.504 de virusuri noi
20 Apr

5.504 de virusuri noi

Scris de: Safemed

Un nou studiu facut asupra materialului genetic din oceane a identificat mii de virusuri ARN necunoscute anterior și a dublat numarul grupurilor biologice de virusuri care exista pe planeta noastra.

Virusurile ARN sunt cunoscute pentru bolile pe care le provoaca la oameni, de la raceala comuna, la COVID-19. De asemenea, infecteaza plantele si animalele importante pentru oameni.

Virusurile isi poarta informatia genetica in ARN, mai degraba decat în ADN. In plus, evolueaza mult mai rapid decat virusurile din ADN.

Spre deosebire de oameni si de alte organisme compuse din celule, virusurilor le lipsesc portiuni scurte si unice de ADN care ar putea actiona ca ceea ce cercetatorii numesc un cod de bare genetic. Fara acest cod de bare, incercarea de a distinge diferite specii de virus in mediul natural poate fi o provocare.

Pentru a ocoli aceasta limitare, cercetatorii au identificat gena care codifica o anumita proteina care permite unui virus sa isi reproduca materialul genetic. Aceasta este singura proteina pe care o au in comun toate virusurile ARN, deoarece joaca un rol esential in modul in care se propaga.

Cu toate acestea, fiecare virus ARN prezinta mici diferențe in gena care codifica proteina care poate ajuta la distingerea unui tip de virus de altul.

Astfel, echipa a analizat o baza de date globala de secvențe de ARN din plancton, colectate in timpul proiectului global de cercetare Tara Oceans Expeditions, care a durat patru ani. Planctonul este orice organism acvatic care are dimensiuni reduse pentru a inota impotriva curentului.

Acestea reprezinta o parte vitala a rețelelor trofice oceanice si sunt gazde comune pentru virusurile cu ARN. Screeningul a identificat in cele din urma peste 44.000 de gene care codifica proteina virusului.

Urmatoarea provocare a constat in determinarea legaturilor evolutive dintre aceste gene. Cu cat erau mai asemanatoare doua gene, cu atat era mai probabil ca virusurile cu acele gene sa fie strans inrudite.

Deoarece aceste secvente evoluasera cu atat de mult timp in urma, semnele genetice care indicau unde se puteau desprinde noile virusuri dintr-un stramos comun se pierdusera in timp.

Cu toate acestea, o forma de inteligenta artificiala, numita invatare automata, a permis organizarea acestor secvențe. Au fost identificate in total 5504 de noi virusuri marine cu ARN.

Aceste noi secvente ii ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine nu numai istoria evolutiva a virusurilor ARN, ci si evolutia vietii timpurii pe Pamant.

In ciuda identificarii atator virusuri ARN noi, ramane o provocare stabilirea cu exactitate a organismelor infectate de acestea.

De asemenea, cercetatorii sunt in prezent limitati in mare parte la fragmente de genomuri incomplete de virusuri ARN, partial din cauza complexitatii lor genetice si a limitarilor tehnologice.

Urmatorii pasi constau in depistarea tipurilor de gene care ar putea lipsi si modulin care s-au schimbat acestea in timp. Descoperirea acestor gene ar putea ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine modul in care funcționeaza aceste virusuri.

 Sursa: descopera.ro

Produse relevante

Dezinfectant Chemgene HLD4H- 1L

Dezinfectant pentru suprafete Chemgene HLD4H - concentrat - eficacitate impotriva Norovirus - 1L Dezinfectant fara alcool, gata de utilizare, pentru suprafețe și echipamente medicale, inclusiv echipamente din laboratoare medicale. Poate fi utilizat pe orice tip de suprafață și dispozitiv medical neinvaziv (tărgi, mese de operație, ecografe etc).Produs lichid;Spectru: bactericid, fungicid, mycobactericid, tuberculocid, virucid;Nu necesita clatire;Cu pulverizator;Produs notificat ca dispozitiv medical.Mod de utilizare:1. Produsul se aplica prin pulverizare de la o distanta de aprox. 30cm2. Lasati Chemgene HLD4H Spray sa-si faca efectul in timpul indicat3. Stergeti reziduurile cu o carpa de unica folosinta4. Nu necesita clatire.! A nu se folosi pentru dezinfectia dispozitivelor medicale invazive...

129,90 lei Fara TVA: 129,90 lei
Adauga in Cos
Dezinfectant maini Innocid Gel (HDG-i 42) - 1L

Gel dezinfectant pentru maini INNOCID GEL (HDG-i 42) Produs cu aviz biocid emis de Comisia Nationala pentru Produse Biocide.Gel dezinfectant pentru dezinfectia igienica a mainilor prin frecare. Folosiți Innocid Gel HDG-i 42 pentru procedurile de rutina de dezinfectare a mainilor.Categorie de utilizatori: profesionali si populatie.Spectru: bactericid, levuricid, micobactericid, virucid.Nu produce iritatii la utilizari repetate;O pompa dozatoare la doua flacoane.Mod de utilizareDezinfectant igienic pentru mainiPentru dezinfectie igienica, aplicați 2x3 ml de produs si frecati mainile timp de 60 secunde. ..

59,00 lei Fara TVA: 59,00 lei
Adauga in Cos
Dezinfectant Virkon eficienta Coronavirus-5kg

Dezinfectant  Rely+On Virkon, cu efect puternic virucid, eficient impotriva Coronavirus in 10 min - produs biocidCurata si dezinfecteaza intr-un singur pas. Se poate folosi pentru curatarea si dezinfectia suprafetelor si echipamentelor in mediu spitalicesc, dezinfectia de rutina a zonelor de cazare, toaletelor, bailor, bucatariilor si unitatilor de catering, decontaminarea echipamentelor de laborator, dezinfectia de rutina a scaunelor si suprafetelor din clinicile stomatologice, dezinfectia extravazatelor corporale.Domenii de aplicare: unitati medicale, laboratoare de patologie si de biosiguranta, saloane de infrumusetare, case rezidentiale;Dezinfectant eficient impotriva unui spectru larg de agenti patogeni cauzatori de boli (printre care Adenovirus, Hepatita A, B, C, HIV, Virus Gripal A, Poliovirus, Rotavirus, E. coli, Candida, Chlamydia psittaci, Escherichia coli, Enterococcus hirae, Listeria monocytogenes, Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureus);Produs pulbere;Solutie stabila pana la 5 zile.Produs avizat de Ministerul Sanatatii ca produs biocid TP2 si TP4.Mod de aplicare:- pe suprafete dure - prin nebulizare, cu pulverizator, prin stergere cu o bucata de material, burete sau mop- echipamente - se poate scufunda sau spala in solutia de dezinfectant sau se poate pulveriza, iar apoi se curata cu o bucata de material sau cu burete. Dupa 10 min. se clateste cu apa curata.Indicatii de utilizare:Aplicare prin stergere, pulverizare si prin nebulizareActiune bactericida 1% - 1 min.Actiune levuricida 0.25% - 15 min.Actiune levuricida 1% - 30 min.Actiune virucida 0.5% - 5 min...

773,50 lei Fara TVA: 773,50 lei
Adauga in Cos

Scrie un comentariu